16. Streetlab - KRO-NCRV

Kansen
voor
jong
talent

Kansen voor jong talent

NPO Campus richt zich op nieuwe lichting

De NPO ziet het opleiden van talent als een waardevolle taak van de publieke omroep. Begin 2015 kondigde NPO-bestuurder Shula Rijxman de start aan van een omroepbrede talentschool voor de publieke omroep. In 2016 is de NPO Campus gestart dat zich in eerste instantie zal richten op radiotalent.

NPO Radio 4 Wonderfeel kleinDe nieuwe makers
Op onze netten zijn vorig jaar veel nieuwe, jonge presentatoren en makers aan de slag gegaan. In het nieuwe programma van Paul de Leeuw Kun je het al zien (VARA) kregen aanstormende talenten, zoals Tim den Besten, Nynke de Jong, Ajouad el Miloudi en Lammert de Bruin een vaste plek. Op NPO 2 is jaarlijks De Oversteek te zien, een project van het Filmfonds, Mediafonds, CoBO, VPRO en NTR gericht op de ontwikkeling van filmtalent en waar beginnende regisseurs de kans krijgen hun eerste speelfilmproject te realiseren. Bij NPO Zapp zijn onder meer Buddy Vedder (Zapp Kids Top 20 van AVROTROS) en Welmoed Sijtsma (NOS Jeugdjournaal) als nieuwe presentatoren te zien.

Kweekvijver
NPO 3, een kweekvijver voor jong talent, wist ook in 2015 veel nieuw jong presentatietalent aan zich te binden. Dat waren onder meer Victor Mids die met zijn populairwetenschappelijk illusieprogramma Mindf*ck (AVROTROS) veel publiek trok en Daan Boom, Jasper Demolin, Stijn van Vliet en Tim Senders met hun programma Streetlab (KRO-NCRV), een komisch en semiwetenschappelijk programma over menselijk gedrag. Streetlab wist in korte tijd – ook online – grote populariteit te verwerven en werd meteen in het eerste jaar al genomineerd voor de Gouden Televizierring. Met Alpacas lanceerde BNN-VARA een nieuwe kweekvijver voor improvisatietalent. Ook van BNN-VARA was Padoem Patss, een programma voor nieuw stand-up comedytalent. Speciaal voor muzikaal talent is er de Beste Singer Songwriter (BNN-VARA) op NPO 3.

Productieve broedplaats
NPO 3LAB is dé broedplaats voor talent van de NPO en bestaat uit een website (npo3lab.nl) plus sociale mediakanalen, een wekelijkse tv-uitzending op zondagavond en de jaarlijkse tv-week in augustus. Npo3lab.nl biedt verfrissende, experimentele video’s gemaakt door talentvolle jongeren. Voorbeelden zijn Filmlab, de eindexamenproducties van de Filmacademie en sinds 2015 is er Teledoc Campus. Een project waarbij jonge regisseurs en producenten de kans krijgen hun talenten te ontplooien. Ook is op NPO 3 jaarlijks One Night Stand te zien; zes films gemaakt door veelbelovende regisseurs en schrijvers.

klein NPO Radio 4 prijsPodium voor talent
Naast NPO 3LAB biedt het themakanaal 101TV veel ruimte voor jonge makers; vorig jaar gingen onder meer talenten van de BNN University aan de slag. 3 Op Reis Backpack startte vorig jaar de zoektocht naar een nieuwe 3 Op Reis co-host, uitgezonden op NPO 3. Via de 3 op Reis-website konden talentvolle reisvloggers auditie doen, gevolgd door diverse stemrondes. In het voorjaar van 2016 verscheen winnaar Tim voor het eerst als presentator op tv. Jong Nederlands cabarettalent kreeg de gelegenheid om voorafgaand aan de live DWDD-uitzending op het podium het publiek op te warmen; een geregisseerde warming-up die onder de noemer DWDD Comedy op de programmawebsite van DWDD wordt gepubliceerd.

Creativiteit de vrije loop
In 2015 werd NPO Backstage georganiseerd; een competitie onder jonge ontwikkelaars en een zogeheten Hackathon. Ontwikkelaars in heel Nederland werden uitgenodigd om hun creativiteit de vrije loop te laten op apps die gebruik maken van de voor deze gelegenheid opengestelde data van de NPO. Met het beschikbaar stellen van deze data willen wij de ontwikkeling van innovatieve apps stimuleren. De beste apps werden beloond met een prijs.